CNC takım tezgahları bilgisayar temelli kodlamaları yazabileceğiniz ve genellikle şirketlerin seri üretim vasıtası olarak kullandığı sistemdir. Üzerinde birçok web dilinin yer aldığı ve farklı kodlama dilleriyle birlikte vazgeçilmez sistemler arasında yer almaya devam etmektedir. Genellikle fabrikaların üretim tesislerinde bulunan CNC Takım Tezgahları, torna üzerine kurulur. Burada birtakım işlerde kullanılabilir. Bunlara örnek verecek olursak:
- Malzeme üretiminin veya şeklinin nasıl olacağını
- Ne şekilde ve ne kadar hızda olacağını bu sistem sayesinde yapabilir ayrıca,
- Tasarladığınız nesnenin hoşunuza gitmemesi halinde durdurulması veya tekrardan progranabilmesi
- İşlem görürken yaptığı işlevi kaydeder ve daha sonra kaldığı yerden devam edebilme özelliğine sahiptir.
CNC Takım Tezgahı Çeşitleri Nelerdir?
CNC makineler birçok işlevi yerine getirdiği gibi kullanım amaçları da o denli geniş ve kapsamlıdır. NC Sistemiyle yani Nümerik Kontrol mekanizmasıyla birlikte metal ve diğer çeşit malzemelerin talaş kaldırmak suretiyle kodlanıp işlenmesinde kullanılan her tezgah üzerine yaygın bir şekilde kullanım göstermektedir. CNC takım tezgah çeşitlerinin birkaç tanesinden bahsedecek olursak şöyle sıralayabiliriz:
- ''Torna tezgahı diğer bir deyişle (lathe Machine)
- Freze tezgahı (Miling Machine)
- Matkap tezgahı (Drilling Machine)
- Delik Büyütme Tezgahı (Borıng Machıne)
- Taşlama Tezgahı (Grinding Machine)''
Gibi tezgahlar sıklıkla kullanılabilmektedir. Bütün bu tezgah çeşitlerinin hepsinin kendine özgü kodlama stilleri ve kapasiteleri mevcuttur. Her tezgahın kendine ait karakteristik özellikleri olduğundan dolayı o tezgahın işlevi olmayan bir şeyi yaptıramazsınız. Sahip olmadığı bir özelliği hiçbir zaman kodlama yaparak işleme alamazsınız.
CNC Makinelerin Genel Özellikleri Nelerdir?
Her tezgahın kendine has kodlama stili olduğu kendine ait de özellikleri bulunmaktadır. Genel olarak bu makinelerin özelliklerinden bahsedecek olursak:
- NC Takım tezgahlarında işlemleri kaydedecek hafıza bulunmamaktadır, bu çeşit tezgahlar verileri blok şeklinde okur ve işleme koyduğunuz kodları sıra ile okumaya başlar.
- Makineleri kodlamak ve işleve koymak için G ve M kodlarını uygulamanız gerekmektedir.
- İşlemin yanlış gittiği durumlarda operasyon esnasında çalışmayı durdurabilir ve daha sonra o hatayı gidererek kaldığı yerden devam ettirebilirsiniz.
- Tek bir kodlama dili değil de birden fazla dil ile gereken işlemi yapabilirsiniz.
CNC Takım Tezgahlarının Avantajları Nelerdir?
Bu makinelerin birçok işlemde kullanıldığını ve üretim için gerekli bir sistem olduğundan bahsetmiştik. Bu tezgahların avantajları rakiplerine nazaran biraz daha fazladır ve genel olarak bu makinelerden memnuniyet duymaktadırlar. Çünkü konvansiyonel tezgahlarda kullanılan mastar ve bağlama kalıp gibi unsurlarla kıyaslandığında CNC tezgahları bu işlemleri daha kısa sürede ayarlanabilmektedir. Yine bu özelliğin yanı sıra ölçünün ayarlanması, makinenin manuel hareketleri gibi unsurlar göz önüne alındığında zaman kayıplarının ortadan tamamen kalktığını söyleyebiliriz.
Bu makinelerin çalışma işlevi her zaman yüksek ve hızlıdır. Yavaşlama olmaz. Yüksek hızlı olmasına karşın yüksek hassasiyete de sahiptir. Ayrıca bu makineler sayesinde imal sürecinde kişisel ve insan hatalarından kaynaklı etkenler ortadan kalkmıştır.
CNN Takım Tezgahlarının Dezavantajları Nelerdir?
Her sistemde ve makinede olduğu olumlu yönlerinin yanı sıra olumsuz yönleri de bulunmaktadır. Tabi olumsuz durumlar makine kaynaklı bir durum değildir. Makinede olan fakat insanın ilk hamlede çözemediği bazı etkenler bulunmaktadır. Bu etkenleri şöyle sıralayacak olursak:
- İmal sürecinde çok detaylı bir plan ve çizim aşaması gerektirir.
- Makineler cep yakan türden olduğu için maliyeti pahalıdır.
- CNC tezgahlarının saat ücreti oldukça yukarı seviyelerdedir.
- Kesme hızları çok yüksek kapasiteli olduğundan, kesen malzemelerin oldukça kaliteli olması gerekmektedir.
- Makineler hassas sistemler olduğundan dolayı periyodik bakımları uzman kişiler tarafından yapılmalıdır.